Kättilsmåla förskola vann Svenska eTwinningpriset

2022-04-01

Tillsammans med förskolor från fem andra länder har Kättilsmåla förskola arbetat för att öka barnens kunskap om både digital teknik och varandras kulturer. Nu tilldelas projektet, och pedagogen Sara Pöllänen, Svenska eTwinningpriset för sitt arbete.

Sara Pöllänen

Glad vinnare och pedagog på Kättilsmåla förskola

Här kan du läsa mer om Kättilsmåla förskola Läs mer om utmärkelsen

Det är Universitets- och högskolerådet som varje år delar ut Svenska eTwinningpriset i två kategorier. Sara Pöllänen och Kättilsmåla förskola vann i år i kategorin för internationellt projekt som använder samarbetsplattformen eTwinning.

– Projektet har gått ut på att få barnen medvetna om olika digitala verktyg och hur man kan arbeta med dem aktivt i vår vardagliga verksamhet. Vi har också arbetat med källkritik och vikten av att ta reda på fakta, säger Sara Pöllänen.

Sång och dans

Samarbetet har skett med förskolor i Grekland, Spanien, Estland, Lettland och Litauen.

– Vi har velat visa barnen att vi, trots att vi bor i olika länder, kan lära oss tillsammans, av varandra och på samma sätt. Vi har också tagit del av varandras kulturer och haft temadagar där vi ätit mat, dansat och lärt oss om varandras länder och besöksmål. Vi ser att barnen får en annan världsbild när de får möta andra barn, andra språk och andra kulturer. På vår förskola möter barnen inte så många människor med andra nationaliteter så detta har varit ett bra sätt att få ta del av andra kulturer och högtider.

Lärorikt för många

Projektet har varit utvecklande inte bara för barnen utan även för pedagogerna.

– Tillsammans med barnen har vi fått lära oss en massa nya saker, både kulturellt och digitalt. Vi har fått en helt annan syn på hur andra länder arbetar. Det har varit roligt att möta pedagoger från andra kulturer och ta del av deras syn på lärande, säger Sara Pöllänen.

Vinsten har varit känd ett tag, men på torsdagen var det officiell prisutdelning då Karin Kaikkonen och Kerstin Claesson Callahan, från UHR, kom på besök för att dela ut diplom och se hur skolan arbetar. Därefter firade barnen med en extra festlig lunch.

Uppdukat för fest på förskolan

Juryns motivering: ”Ett mångsidigt och kreativt projekt med starkt deltagande från alla parter. Barnen utforskar och utvecklar mediekompetens, kritiskt tänkande och digital samarbetsförmåga i en europeisk kontext.”

Utöver äran får skolan ett presentkort för inköp av teknik och utrustning till framtida eTwinningprojekt till ett värde av 5 000 kronor. Förskolans rektor och en lärare får även möjlighet att delta vid årets internationella eTwinning-konferens den 20–22 oktober.

Karin Kaikkonen från UHR, vinnaren Sara Pöllänen och Kerstin Claesson Callahan från UHR.

För mer information:
Sara Pöllänen
Pedagog, Kättilsmåla förskola
Telefon: 0455-30 52 52

 

Läs nyheten från Karlskrona kommun här:

Sara Pöllänen och Kättilsmåla förskola vann Svenska eTwinningpriset - Karlskrona.se

Fler nyheter

2022-11-21

Artikel i BLT: Så går jobbet med Expo Karlskrona

Lokaltidningen BLT har intervjuat projektledare Niklas Carlsson i en artikel om Expo Karlskrona och planerna framöver.

Läs mer
Karlskrona Expo 2025 Karlskrona Expo 2025
2022-10-28

Pottholmen fortsätter utvecklas

Entrén till staden i havet fortsätter växa. Nu är det klart att Riksbyggen kommer stå för utvecklingen av två nya kvarter med omvårdnadsboende, mobilitetshus och bostäder i 14 våningar.

Läs mer
2022-08-31

Energilabbets energipaviljong

Våra projektpartners på Energilabbet ställer ut paviljong på Stortorget i Karlskrona för alla som är nyfikna eller oroliga inför framtida (och samtida) energiutmaningar

Läs mer