Projektansökan: framtidens attraktiva livsmiljöer

2021-10-01

Expo Karlskrona har tillsammans med våra partners SBB, Energikontor Sydost och Blue Science Park skickat in en ansökan till Vinnova om ett projekt för att forma framtidens attraktiva livsmiljöer, med fokus på att modernisera ett kontorskomplex från 60-talet.

Vår partner SBB äger fastigheten Pollux i Karlskrona, med ett kontorskomplex på 9000 kvm som tidigare varit SAABs kontor. Byggnaden är uppförd på 1960-talet, och har behov av renovering och modernisering. Målet är att skapa en flexibel och attraktiv miljö som kan vara en förebild på nationell nivå. Runt om i landet finns många liknande byggnader med moderniseringsbehov. I Karlskrona vill vi ta fram innovativa modeller för hur detta kan göras med flexibilitet, hållbarhet, estetik och tillgänglighet i fokus.

"Med hjälp av innovationstävlingar och artificiell intelligens vill vi ta fram en hel katalog av möjliga åtgärder för att modernisera den här typen av byggnader, varav några implementeras i Pollux. Samtliga modeller ska tillgängliggöras för alla aktörer som står inför utmaningen att renovera och uppdatera en liknande byggnad till dagens och framtidens behov" berättar Expo Karlskronas projektledare Niklas Carlsson.

Samarbetet är ett exempel på hur Expo Karlskrona kan fungera som en plattform för samarbete mellan aktörer för att forma framtidens hållbara livsmiljöer.

Fler nyheter

2022-11-21

Artikel i BLT: Så går jobbet med Expo Karlskrona

Lokaltidningen BLT har intervjuat projektledare Niklas Carlsson i en artikel om Expo Karlskrona och planerna framöver.

Läs mer
Karlskrona Expo 2025 Karlskrona Expo 2025
2022-10-28

Pottholmen fortsätter utvecklas

Entrén till staden i havet fortsätter växa. Nu är det klart att Riksbyggen kommer stå för utvecklingen av två nya kvarter med omvårdnadsboende, mobilitetshus och bostäder i 14 våningar.

Läs mer
2022-08-31

Energilabbets energipaviljong

Våra projektpartners på Energilabbet ställer ut paviljong på Stortorget i Karlskrona för alla som är nyfikna eller oroliga inför framtida (och samtida) energiutmaningar

Läs mer